Zdravotní benefity vína - Jak pít na zdraví?

Podzim je pro vinaře jedním z nejdůležitějších období roku. Vinobraní je v plném proudu a sklizeň začíná plnit sklepy. S příchodem svatého Martina a prvního mladého vína přichází ideální doba na degustaci nových ročníků. Japonské přísloví však říká, že víno je lepší než sto lékařů, ale je příčinou sta chorob. Také odborníci se o jeho zdravotních benefitech přou, někteří tvrdí, že škodí stejně jako každý alkohol, jiní mu jistou prospěšnost přiznávají. Jak je to tedy doopravdy?
U pití vína však může být tenká hranice mezi degustací a alkoholismem. Aby bylo pití opravdu pro zdraví prospěšné a využili jsme co nejvíce jeho benefitů, je důležité pít s mírou. Střídmé pití vína je totiž klíčové, na co upozornil i odborník. „Denní pití vína může být škodlivé, zvláště pokud se jedná o větší dávky,“ varuje Kosík. Doporučuje vychutnávat si ho pomalu, ideálně při jídle, a sledovat, kolik alkoholu skutečně přijímáme. „Ve středomořských zemích, kde je víno tradičně součástí stolování, se pije v malém množství a během jídla. To je příklad odpovědného pití, které může být zdraví prospěšné,“ dodává. Nyní je ideální období pro pití a výběr tělnatějších červených vín, která jsou ideální pro chladnější večery. „V září a říjnu dávám přednost plnějším červeným vínům, která mají větší hloubku chuti,“ doporučuje lékař. Víno se tak může stát součástí našeho zdravého životního stylu, ale jen tehdy, pokud ho budeme pít s rozvahou. „Umírněné pití vína může být zdraví prospěšné, ale vždy je třeba pamatovat na to, že víno není lék. Je to především nápoj, který bychom měli pít s respektem k našemu tělu. Já osobně piju víno většinou při večeři, a to maximálně skleničku, a ne každý den,“ tvrdí MUDr. Kosík. Už lékař a filozof Hippokrates hlásal holistický přístup ke zdraví, ve kterém je zapotřebí přátelství, potěšení a víno. Díky požitku z dobrého vína můžeme zapomenout na starosti, uvolnit se, zbavit se stresu. To z něj činí i významného pomocníka pro psychickou pohodu.
Pozor na potíže
Není však všechno, co se týká pití vína, jen růžové. Někteří lidé ho nemohou pít, protože po něm trpí bolestmi hlavy. Nová studie odhalila antioxidant, který za to všechno může a jmenuje se kvercetin. Vědci se domnívají, že když se toto hojné rostlinné barvivo smísí s alkoholem, spustí řetězovou reakci, která nakonec u osob se sklonem k citlivosti vyvolá bolest. Někteří jedinci můžou být také přecitlivělí na histaminy obsažené ve víně. Proto je v tomto případě důležité víno spíš vychutnávat po douškách a pít zodpovědně, abychom se vyhnuli problémům. K vínu se navíc doporučuje hojně pít vodu. Kdo by se měl jeho konzumaci spíše vyhýbat, jsou pak osoby trpící hypertenzí (vysokým tlakem).
Více o zdravotních benefitech vína v tištěném APŽ číslo 45.