Netradiční přílohy - K masu, zelenině i nasladko!

Brambory, knedlíky, rýže a těstoviny patří k přílohám, které se v našich končinách vaří nejčastěji a většinou také pořád dokola. A to je škoda, možná někdy i trochu nuda! Existuje totiž mnoho dalších výborných, navíc živinami nabitých surovin, které si rozhodně zaslouží pozornost. Skvěle poslouží jako doplněk spousty běžných pokrmů, ale také jako základ lehkých a zároveň výživných hlavních jídel. Seznamte se, tady jsou…
Kroupy
Takto se nazývají celá obilná, případně pseudoobilná zrna zbavená obalu neboli otrub. Nejčastěji používanými druhy jsou ječné a pšeničné kroupy, můžeme koupit ale i žitné, ovesné, špaldové nebo pohankové. Kroupy byly jedním z prvních zpracovaných obilných produktů, které lidstvo používalo, a co se týče konkrétně české kuchyně, patřily do ní snad odpradávna. Naši předkové z nich připravovali například houbového kubu nebo pokrm zvaný kočičí svatba, přidávali je do polévek nebo je používali jako základ různých sladkých či slaných kaší a směsí, dodnes se přidávají do zabíjačkových jelit. Výživová hodnota krup se odvíjí od toho, z jaké plodiny jsou vyrobeny, obecně však obsahují vysoký podíl vlákniny a sacharidů, nezanedbatelné množství bílkovin, ale i další důležité látky, například vápník, hořčík, zinek, selen, fosfor, železo, některé vitamíny skupiny B, vitamín E. Kromě tradičních pokrmů je lze využít také jako základ do pomazánek, do salátů, nebo jen tak jako přílohu k masu, výborné je z nich i tzv. krupeto, variace na všem dobře známé rizoto.
Kuskus
O historii a původu kuskusu se ví pouze to, že má své kořeny v severní Africe, kde platil vždy za důležitou surovinu. Odtud se postupně spolu s přistěhovalci dostával do celého světa a po 2. světové válce se stejným způsobem objevil i v Izraeli, kde si ho natolik oblíbili, že se stal součástí místní národní kuchyně. Základem kuskusu je nejčastěji pšenice, ale také ječmen nebo proso. Dnes jeho výroba probíhá hlavně průmyslově napařováním mouky, která se následně zpracovává do milimetrových kuliček. Ve své domovině se ovšem stále vyrábí tradičním způsobem, a to tak, že se rozprostře semolinová krupice, postříká se vodou se solí a vzniklé hrudky se dlaněmi rozdrobí na milimetrové kuličky. Příliš malé hrudky se vyřadí a celý postup se opakuje, dokud se nezačnou tvořit zrníčka, která se poté nechají usušit na slunci. Kuskus je velmi výživný, obsahuje hlavně komplexní sacharidy a vlákninu, v menším množství i bílkovin. Poskytuje tělu také důležité minerály, především železo, hořčík, vápník, sodík, měď a zinek, dále také vitaminy B, E a K, v neposlední řadě i mastné kyseliny omega-3 a omega-6. Jeho hlavní předností v kuchyni je snadná a rychlá příprava, stačí ho zalít vodou a nechat odpočinout. Hodí se jako příloha k většině druhů masa nebo k rybám, může být však také vydatným hlavním chodem v kombinaci se zeleninou, především s rajčaty, cuketou, dýní nebo se zelím. Vynikající je i ve studené kuchyni do salátů nebo dezertů či sladkých jídel.
Více netradičních příloh v tištěném APŽ číslo 46.