Netradiční přílohy - Jsou zdravé a chutnají...

Brambory, knedlíky, rýže a těstoviny patří k přílohám, které se v našich končinách vaří nejčastěji a většinou také pořád dokola. A to je škoda, možná někdy i trochu nuda! Existuje totiž mnoho dalších výborných, navíc živinami nabitých surovin, které si rozhodně zaslouží pozornost. Skvěle poslouží jako doplněk spousty běžných pokrmů, ale také jako základ lehkých a zároveň výživných hlavních jídel. Seznamte se, tady jsou…
Amarant
Tato semínka, pocházející z velice staré kulturní rostliny známé také pod názvem laskavec, se řadí pod pseudoobiloviny. To znamená, že mezi obiloviny nespadají, ale kulinářsky se používají podobným způsobem. Amarant pochází z oblastí Jižní a Střední Ameriky a patřil mezi základní složky potravy starověkých národů, jako byli Aztékové, Mayové a Inkové. „Amarant je výborně stravitelný, obsažená bílkovina obsahuje téměř všechny esenciální aminokyseliny, včetně methioninu a lysinu. Na 100 g amarantu připadá přibližně 15 g bílkovin. Je přirozeně bezlepkový, má velmi významné hodnoty vápníku a vlákniny. Ocení jej lidé v redukční dietě, aktivní sportovci, diabetici, vegetariáni a vegani,“ vysvětluje nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. Je také výborným zdrojem železa, dále se v něm nachází hořčík, fosfor, mangan a měď, z vitaminů jsou v něm zastoupeny ve významném množství některé ze skupiny vitaminů B a vitamin E. Jeho zrníčka jsou velmi drobná, mají jemnou oříškovou chuť a křupavou slupku, která nezměkne ani dlouhým vařením. Může se používat jako alternativa rýže nebo kuskusu, pouští však hodně škrobu, takže výsledek je mírně šlemovitý. Právě proto je tak vhodnější do kaší, zavářek do polévek nebo tam, kde se využije jeho pojivost, například v různých slanýchch či sladkých plackách.
Bulgur
Jedná se o výživnou, zdravou, lehce stravitelnou a na přípravu nenáročnou surovinu, která se nejčastěji získává z tvrdých odrůd pšenice. „Bulgur se vyrábí tak, že se semena obiloviny převaří či napaří, rozdrtí a vysuší, proto je jeho následná úprava tak krátká. Můžeme koupit bulgur špaldový, ječmenný i pohankový. Vyskytuje se především v kuchyni Blízkého východu, Středozemí a některých částí Asie. Poslouží nejen jako příloha k masu, ale i pro přípravu salátů nebo jako náplň do zeleninových jídel. Nutričně je bulgur bohatý především na vlákninu, vitamíny skupiny B, hořčík a železo,“ vyjmenovává odbornice. Svou výraznou obilnou vůní a příjemnou oříškovou chutí dokonale ozvláštní pokrmy a téměř bez výjimky s ním lze v receptech nahradit kuskus nebo rýži. Varianty z obilovin obsahují lepek, na pohankovém bulguru, který je přirozeně bezlepkový, si však můžou pochutnat i celiaci.
Jáhly
Proso seté, jehož oloupáním jáhly vzniknou, je prastará plodina původně z Asie, odkud se dostala dál zřejmě již během stěhování národů. Dnes se pěstuje v mnoha částech světa, včetně rozvojových oblastí, kde představuje důležitý zdroj obživy především díky své adaptabilitě na různé povětrnostní podmínky a schopnosti růst na chudých půdách. V současnosti u nás patří mezi poměrně zapomenutou obilovinu, na kterou však naše prababičky nedaly dopustit. Pekly z nich jahelníky, vařily škubánky či sladké kaše nebo je mastily slaninou a podávaly jako přílohu. Jáhly jsou velmi snadno stravitelné a výborným zdrojem živin, včetně bílkovin, vlákniny, vitamínů (zejména B vitamínů) a minerálů, jako jsou železo, hořčík, fosfor a draslík. Navíc jsou přirozeně bezlepkové, což je činí vhodným jídlem pro osoby s intolerancí na gluten. Jsou jednoduché na přípravu a univerzálně použitelné v kuchyni. Mohou se připravovat jako příloha či zapékat, hodí se na různé placky, na sladké i slané kaše a zdravé dezerty nebo jako zavářka do polévky.
Více netradičních příloh v tištěném APŽ číslo 46.