Za necelý týden otevřeme letošní mladá vína...

Podzim je pro vinaře jedním z nejdůležitějších období roku. Vinobraní je v plném proudu a sklizeň začíná plnit sklepy. S příchodem svatého Martina a prvního mladého vína přichází ideální doba na degustaci nových ročníků. Japonské přísloví však říká, že víno je lepší než sto lékařů, ale je příčinou sta chorob. Také odborníci se o jeho zdravotních benefitech přou, někteří tvrdí, že škodí stejně jako každý alkohol, jiní mu jistou prospěšnost přiznávají. Jak je to tedy doopravdy?
Jedním z nejčastějších tvrzení, které vám potvrdí každý vinař, je, že víno, zejména to červené, prospívá srdci. Odborníci se tomuto tvrzení nebrání, ale má to jedno velké »ale«. „Sklenka vína denně může prospívat srdci, ale není to lék,“ říká MUDr. Pavel Kosík, lékař, ale také vinař z vinařství Kosík v Tvrdonicích. Opakuje však na jednu důležitou věc. „Víno může být prospěšné, pokud ho pijeme s rozvahou.“ Malé množství alkoholu spolu s některými látkami, které víno obsahuje, jako jsou třeba polyfenoly, můžou mít pozitivní vliv na cévy a hladinu našeho cholesterolu. „Může to vést ke snížení rizika infarktu myokardu u některých skupin lidí, ale není to univerzální pravidlo,“ upozorňuje lékař. Doporučené množství se pohybuje kolem dvou až tří decilitrů vína, ovšem bez pití jiného alkoholu. Nejvíc lze pozitivní účinky vína pozorovat u Francouzů, kteří jsou proslulí pitím vína. V jejich kultuře je zakořeněno pití dvou až tří sklenic vína denně k jídlu. Nejdéle žijící lidé ve Francii přitom žijí v regionu Gers na jihozápadě. Tady se standardně konzumují jídla s vysokým obsahem nasycených tuků jako foie gras, klobásy či sýry. Místní červená vína z oblasti jako Madiran, Cahors a Bergerac redukují tento tuk. Třísloviny a kyseliny z těchto vín jsou vedle toho bohaté na prokyanidiny prospěšné pro srdce. Polyfenoly, které se nacházejí ve slupkách a semenech hroznů, pak zachycují volné radikály z buněk těla. Ty jsou příčinou mnoha onemocnění, proto je i v tomto ohledu víno prospěšné. Červené má přitom asi 10krát více polyfenolů než bílé.
Prevence rakoviny?
Dalším populárním tvrzením je, že víno pomáhá předcházet vzniku rakoviny. MUDr. Kosík potvrzuje, že některé složky ve víně, jako je resveratrol, mohou snižovat riziko vzniku některých typů rakoviny a také Alzheimerovy choroby a demence. Ale znovu dodává, že klíčové je opět střídmé pití. Nedávné studie ukázaly, že umírněná konzumace vína může chránit před určitými druhy rakoviny, včetně rakoviny slinivky, prsu, jícnu, žaludku nebo tlustého střeva. Přehnaná očekávání od vína, co se týče prevence nemocí, mohou být zavádějící. Červená vína obsahují také katechiny, které mohou mít protizánětlivé účinky. Špatně na tom nejsou ani bílá vína, která obsahují tyrosol, látku, která podporuje zdraví srdce. Pravidelné mírné pití vína může tedy chránit a snižovat srdeční choroby, jako jsou hypertenze, onemocnění koronárních arterií a cukrovka. Mírným pitím vína se také zlepšuje funkce ledvin, snižuje hladina glukózy a prodlužuje se mužská či ženská plodnost.
Jak pít na zdraví? Zjistíte v tištěném APŽ číslo 45.