Jak ušetřit na potravinách - Pár rad navíc...

Výdaje na stravu jsou po nákladech spojených s bydlením hned druhou nejdražší položkou v téměř každé domácnosti. Zatímco cenu nájmů, služeb a energií moc ovlivnit nemůžeme, na jídle ušetřit lze! A rozhodně to není o tom, že musíme obrážet pouze diskonty, často si odpírat si kvalitu nebo minimalizovat porce. Základem je naučit se efektivněji nakupovat a postarat se o to, aby potraviny končily vždy na talíři, a ne v popelnici.
Tipů, jak eliminovat množství odpadu, je mnoho, a začít se dá po drobných krůčcích. Pomocníkem proti plýtvání mohou být i různé vychytávky k ukládání potravin. „Trendem jsou například obaly z včelího vosku, které pomohou udržet ovoce, zeleninu, ale i pečivo mnohem déle čerstvé. Rozkrojenou zeleninu tak nemusíme už po pár dnech vyhazovat a chleba nám nezplesniví, a tím výrazně omezíme zbytečné vyhazování jídla,“ doporučuje Jaroslav Neuman, specialista na ovoce a zeleninu z Košík.cz.
· Potraviny, které musí být v chladu, uložte do ledničky co nejdříve po příchodu domů (se kterým ostatně také neotálejte). Zbytečnými prodlevami přerušíte tzv. chladicí řetězec, což znamená, že je potravina dlouho dobu mimi předepsanou teplotu, což zkracuje její dobu trvanlivosti.
· Mražené potraviny v obchodě vkládejte do košíku jako poslední a doma je ukládejte jako první.
· Ovoce a zeleninu neskladujte v igelitových obalech. Kvůli kolísání teploty v sáčcích často kondenzuje voda, což vede ke vzniku plísní.
· U ředkviček, mrkve a další kořenové zeleniny odstraňte listy, protože odvádějí vlhkost a zelenina se pak rychleji scvrkává.
· Svazek čerstvých bylinek vám vydrží i týden a déle, když je dáte do sklenice s vodou, (tu sem tam vyměňte) a zakryjete potravinovou folií. Petržel a koriandr však uložte do lednice, bazalku nechte stát při pokojové teplotě. Chcete-li uskladnit pažitku, rozmarýn nebo tymián, stačí je zarolovat do předem vodou pokropené papírové utěrky, dát do sáčku nebo krabičky a do lednice.
· Tvrdé sýry skladujte ideálně ve voskovaném papíru, případně v obyčejném pečicím. Zabráníte tak jejich vysušování a zároveň i zadržování nadměrné vlhkosti.
· Plísňové sýry je vhodné skladovat v plastových nádobách nebo pod skleněnými poklopy, plíseň se tak nemůže rozšířit na ostatní potraviny. I aromatické sýry je lepší dávat do krabiček, aby vám od nich nenačichla celá lednice.
· Nadbytečný, ale ještě měkký chléb pevně zabalte do plátěného sáčku nebo voskovaného ubrousku a zamrazte na »»horší časy«. Vydrží bez problémů čtyři až šest měsíců, aniž by ztratil na kvalitě. Rozmrazit ho poté můžete nechat při pokojové teplotě, nebo v troubě předehřáté na 180 °C.
Zabraňte chaosu
Ať už jde o spíš, lednici či kuchyňskou skříňku, pořádek dělá přátele. Abyste neztratili přehled, využívejte k ukládání potravin skleněné či plastové krabičky, dózy či sáčky na zip, ideálně vždy průhledné, abyste měli přehled. Pomohou vám lépe se orientovat, kde co máte, a navíc zabrání případnému přenosu plísně či řádění potravinových molů a jiných škůdců.
· Zboží v lednici se naučte rozdělovat i podle trvanlivosti – jogurt s krátkou dobou spotřeby umístěte tak, aby byl na očích, zatímco příležitostně využívanou hořčici dejte do zadních pozic. Vpředu nechte také všechna otevřená a načatá balení.
· Také ve spíži či kuchyňské skřínce se snažte ukládat věci přehledně podle kategorií. Pohromadě mějte přílohové suroviny, jako jsou rýže, těstoviny či kuskus, společně zase lahve s oleji a dochucovadly. Často používané potraviny nechte na policích vpředu, abyste při jejich hledání nemuseli pokaždé přerovnat půlku věcí.
· Naučte se vždy jednou týdně důkladně probrat lednici, zkontrolovat uložené potraviny a přednostně spotřebovat ty, u kterých se blíží doba spotřeby. Každý měsíc ji také vyčistěte, aby se v ní nešířily plísně a bakterie – police a stěny otřete octovou vodou a vysušte. Podobné kontroly zaveďte i u spíže a kuchyňských skříněk, v tomto případě však stačí tak jednou za dva až tři měsíce. Jednou týdně také odstraňte všechny drobky z nádoby na pečivo a taktéž ji vytřete octovou vodou.
Více čtěte v tištěném Aha! pro ženy číslo 45.