Chcete omezit výdaje na jídlo? Poradíme, jak na to...

Výdaje na stravu jsou po nákladech spojených s bydlením hned druhou nejdražší položkou v téměř každé domácnosti. Zatímco cenu nájmů, služeb a energií moc ovlivnit nemůžeme, na jídle ušetřit lze! A rozhodně to není o tom, že musíme obrážet pouze diskonty, často si odpírat si kvalitu nebo minimalizovat porce. Základem je naučit se efektivněji nakupovat a postarat se o to, aby potraviny končily vždy na talíři, a ne v popelnici.
Chce to seznam
Statistiky uvádí, že třetina všeho vyprodukovaného jídla na světě se znehodnotí. Pokud by byly tyto potraviny »zachráněny«, nasytily by asi tři miliardy lidí. Konkrétně v Evropě pak připadá na jednoho člověka 96 až 115 kg vyhozeného jídla za rok. Takové plýtvání ovšem není ani nutné, ani šetrné, a navíc mu lze jednoduše předejít. A začíná to už při nakupování! Spontánní »výpravy« mezi regály vedou většinou k tomu, že se nám doma hromadí potraviny, z nichž pak mnohé končí v odpadcích. Naopak, když si vše dopředu naplánujeme a do obchodu vyrazíme se seznamem, budeme mít v košíku skutečně jen to, co určitě zužitkujeme. Jak na to?
* Zaveďte týdenní jídelní plán
Promyslete si dopředu, co budete vařit, všechna jídla si zapište a podle toho vytvořte seznam potravin, které budete potřebovat. Pomůže vám to zredukovat chaos při nakupování a přípravě jídel na minimum, nebudete produkovat odpad, který by vznikl tím, že případné nevyužité potraviny »objevíte« až, když se zkazí, a co je důležité, podstatně ušetříte.
* Kupujte naše suroviny
Ať jde o zeleninu a ovoce, nebo maso a mléčné produkty, nakupujte lokální, a ideálně i sezónní potraviny. Kromě toho, že je jejich konzumace tělu prospěšnější, mají tu výhodu, že se dostanou do obchodů čerstvé, protože jejich přeprava je krátká. Když je doma správně uskladníte, vydrží vám rozhodně déle než jídlo dovážené přes půl světa.
* Před nákupem se najezte
Zní to možná banálně, ale do obchodů nechoďte hladoví. S plným žaludkem vám nebude dělat problém držet se svého seznamu a snadněji odoláte různým lákadlům.
* Využívejte akce, ale obezřetně
Do zásoby nakupujte jen to, co vy nebo někdo z rodiny skutečně využijete. To se ovšem týká hlavně trvanlivého zboží, jako jsou konzervy, těstoviny, mouka apod. U potravin určených k rychlé spotřebě se nenechte unést ani tou nejvýhodnější nabídkou, ať nemusíte jíst několik dní dokola to samé. A pamatujte si – cenově výhodné nabídky ztratí smysl, pokud se pak potraviny zkazí v lednici, nebo se do nich ve spíži pustí moli.
Kam s nimi
To, jestli koupené potraviny zůstanou dlouhé čerstvé a v pořádku, závisí na správném uskladnění. Obecně platí, že místo pro jejich uchování by mělo být vzdušné, větratelné, suché, ale přitom v chladu, ať v ledničce, sklípku nebo ve spíži.
* V lednici se snažte vyhradit konkrétním potravinám »svoje« místo. Zeleninu a ovoce skladujte ve spodních boxech, ale vždy odděleně kvůli přenosu pachů a plísní. Na přihrádku, kde je nejchladněji, dávejte maso a masné výrobky, ideálně nikoliv igelitu, ale v boxech. Samostatnou přihrádku vyhraďte mléčným produktům a sýrům. Na polici, kde je o něco vyšší teplota, ale zároveň nejmenší vlhko, pak patří například vajíčka, zbytky uvařených pokrmů, dezerty, pomazánky a jiné produkty, které brzy sníte. Nejteplejším místem jsou dveře ledničky, kde se obvykle ukládají nápoje a různá dochucovadla, které vyžadují pouze mírné chlazení.
* Pozor, některé potraviny do lednice vůbec nepatří! Jsou to například rajčata nebo olivový olej, kterým svědčí pokojová teplota. Dále ani tropické ovoce, jako jsou ananas, banány nebo mango, protože vlivem chladu uvnitř tmavnou a ztrácejí aroma (stačí jim chladnější místo či ošatka v kuchyni). Cibuli, česneku, bramborám a batatám bude dobře v tmavé spíži nebo ve sklepě, pro papriky, cukety a okurky je ideální teplota od 10 do 15 °C, protože jinak se na nich snadno objeví skvrnky a důlky a rychleji plesniví.
* Trvanlivým potravinám typu káva, čaj, cereálie, mouka, cukr či koření stačí být především v suchu, čili lze je umístit do spíže nebo skříňky v kuchyňské lince. Nicméně určitě nebude na škodu, ať kvůli praktickému uložení a pro lepší organizaci, když je budete uchovávat v uzavíratelných dózách nebo sáčcích na zip. Koneckonců tím zabráníte i nepříjemnému míchání pachů, kdy například aromatickým kořením načichne čaj.
* Chléb neuchovávejte nikdy v igelitovém sáčku, mohl by v neprodyšném obalu rychle dojít zkáze. Ideální jsou pro něj dřevěný chlebník nebo keramická nádoba, protože přirozeným způsobem regulují vlhkost, což znamená, že nevyschne ani nezvlhne a zůstane několik dnů čerstvý (podobným způsobem funguje i zabalení do utěrky). Naopak rohlíkům a houskám nedělá velký přísun vzduchu dobře, rychleji pak tvrdnou, proto je můžete nechat v sáčku.
Více čtěte v tištěném Aha! pro ženy číslo 45.