Vyhněte se plýtvání jídlem!

Výdaje na stravu jsou po nákladech spojených s bydlením hned druhou nejdražší položkou v téměř každé domácnosti. Zatímco cenu nájmů, služeb a energií moc ovlivnit nemůžeme, na jídle ušetřit lze! A rozhodně to není o tom, že musíme obrážet pouze diskonty, často si odpírat si kvalitu nebo minimalizovat porce. Základem je naučit se efektivněji nakupovat a postarat se o to, aby potraviny končily vždy na talíři, a ne v popelnici.
Aby bylo jasno
Jak při nakupování, tak při domácím úklidu, se nenechte zmást označeními »minimální trvanlivost« a »spotřebujte do«. Statní zemědělská a potravinářská inspekce je vykládá jasně. Datem použitelnosti, tedy »Spotřebujte do« bývají označeny potraviny, které rychle podléhají zkáze. Jsou to například jogurty, ryby, drůbež. Takové výrobky by měl výrobce označit, doporučeným způsobem uchovávat a po uplynutí této doby již v regálech nenabízet. Termín »Minimální trvanlivost« uvádí datum, do kterého se doporučuje potravina zkonzumovat, nicméně mnoho producentů sází na jistotu a stanovuje toto datum hodně brzy, aby se vyhnuli případným problémům. Proto neznamená, že zboží s prošlou trvanlivostí je nutné ihned vyhodit. Zajímavé určitě je, že i potraviny s prošlým datem minimální trvanlivosti lze nadále v řetězcích prodávat. Musí být ovšem patřičně označeny a od ostatního zboží odděleny. Spíš než si přísně vykládat datum trvanlivosti, je lepší spoléhat se více na své smysly. Zkažené potraviny, byť ještě »neprošlé«, lze často rozpoznat už podle balení, například podle nafouknutého kartonu mléka, hodně také napoví samotný vzhled produktu, změna konzistence a aroma. Pokud se vám cokoli z výše uvedeného nezdá, potravinu nekonzumujte, může být zatížena zárodky ohrožující zdraví.
Využijte zbytky
Snažte se nevyhazovat nic, co se dá ještě zužitkovat. V koši mnohdy zbytečně končí přílohy od posledního jídla, protože se toho prostě navařilo moc. A přitom je to škoda, protože těstoviny, rýže nebo zelenina můžou být skvělým základem pro další chutné pokrmy. Samostatnou kapitolou je chléb a pečivo vůbec, které patří k nejčastějším potravinám v odpadcích. Existuje však hned několik způsobů, jak mu dát nový život, a rozhodně nejde jenom o strouhanku. Také další domnělé zbytky jako listy, slupky, košťály a jádřince z ovoce a zeleniny jdou pryč, i přesto, že obsahují spoustu živin a rozhodně se dají ještě využít. A co už nelze sníst, zdaleka nemusí být odpad. Často to lze ještě zužitkovat, například při úklidu, v kosmetice nebo jako hnojivo.
Více nápadů a rad najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 45.