Zdraví: 15 účinných tipů, jak zvládnout zimu a rozehřát tělo...

Leden je u nás považován za nejchladnější měsíc v roce, poslední dny, kdy pěkně mrzlo, tomu dávají za pravdu. A dá se předpokládat, že to nebyly poslední mrazivé dny, nepříjemně prokřehnout člověk může v únoru, březnu, dokonce i v dubnu. Proto přinášíme 15 tipů, jak se pěkně zahřát, když vám zima zaleze, jak se říká, za nehty.
Jídlo
Jídlo je základním zdrojem tělesné energie. Pokud se nestíháte najíst, můžete pociťovat chlad. Proto je v zimních měsících zvláště důležité jíst pravidelně. Zaměřit byste se měli hlavně na teplá jídla, studené zeleninové saláty je vhodné konzumovat jen v případě, že je vám opravdu teplo. Zeleninu je lepší připravovat dušenou, grilovanou nebo pečenou. Využívat byste se měli na vhodné potraviny, tzv. zahřívací. Sem patří kvalitní hovězí nebo kachní maso, z ryb například losos. Velmi dobré jsou také luštěniny a obilniny, dále sušené ovoce, ořechy a semínka. Pořádně rozehřát vás pak dokážou pikantní jídla, v kterých najdete chilli papričky, česnek nebo křen, z koření skořice, zázvor, hřebíček nebo kurkuma. Odborníci často doporučují zařadit v zimě do jídelníčku polévky, ať husté, krémové nebo silné vývary.
Voňavá bramboračka s ghí
POTŘEBUJETE:
3 větší brambory
½ celeru
2 střední mrkve
1 petržel
2 stroužky česneku
1 hrst sušených hub
1 lžíci ghí od Českého ghíčka
2 – 3 lžíce polohrubé mouky
kmín
majoránku
½ lžičky soli
Nejprve si namočíme houby na půl hodiny do studené vody. V hrnci necháme rozpustit ghí, přidáme mouku a usmažíme jíšku. Vše zalijeme litrem a půl studené vody, přidáme scezené houby a vaříme 15 minut. Potom do hrnce přisypeme na kostky nakrájené brambory, nastrouhanou zeleninu, česnek, kmín a sůl. Vše povaříme dalších patnáct minut. Nakonec polévku dochutíme majoránkou a promícháme.
Další tipy, jak se zahřát najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 3.