Vánoční pečení: Makové linecké cukroví s povidly
POTŘEBUJETE: 200 g pokrájeného másla 100 g moučkového cukru 1 celé vejce a 1 žloutek 260 g hladké mouky Babiččina volba na křehké pečivo 40 g mletého máku 1 biocitron
NA DOKONČENÍ: švestková povidla moučkový cukr
Všechny suroviny jsou nejlepší v pokojové teplotě, proto je vyndáme z lednice tak 1 – 2 hodiny před samotnou přípravou těsta. V míse utřeme pokrájené máslo, cukr a vejce se žloutkem v hladkou pěnu. Postupně zapracujeme mouku, mák a najemno nastrouhanou kůru z celého citronu. Vytvoříme hladké jednotné těsto, které abalíme ho do folie nebo voskovaného ubrousku a uložíme do chladu do druhého dne. Poté těsto lehce propracujeme rukou a necháme jej povolit (teplými dlaněmi se zahřeje a lehce s ním pak pracuje). Těsto vyválíme na tloušťku asi 5 mm a vykrajujeme oblíbené tvary, které vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem. Dáme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme asi 8 minut (může se mírně lišit podle velikosti tvarů a vaší trouby). Vychladlé linecké slepujte rozehřátými povidly a uchováváme v chladu. Před servírováním posypeme moučkovým cukrem.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 48.