Perníkoví andílci
POTŘEBUJETE: 400 g hladké mouky + na vál 260 g moučkového cukru 75 g másla 3 vejce 2 lžičky kakaa 2 lžičky medu 1 lžičku jedlé sody ½ lžičky mleté skořice 2 lžičky perníkového koření
Do mísy prosejeme mouku, 140 g cukru, přidáme na kostky nakrájené máslo. Rozklepneme 2 vejce, přidáme kakao, med, sodu, skořici a koření. Uhněteme hladké těsto, uděláme válec, zabalíme ho a dáme na 4 hodiny do lednice. Na pomoučněném vále vyválíme plát silný asi 4 mm. Vykrojíme nadílky, položíme je na plech vyložený pečicím papírem. Perníčky pečeme v troubě na 180 °C dozlatova asi 10 minut. Zbylé vejce rozdělíme na žloutek a bílek. Rozšlehaným žloutkem potřeme ještě horké perníčky, aby se leskly. Bílek smícháme v misce se zbylým cukrem a uděláme polevu, kterou andílky nazdobíme.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 49.