Vánoční pečení: Plněná arašídová kolečka
POTŘEBUJETE: 70 g arašídové mouky Alika 130 g hladké mouky + na podsypání 100 g másla 60 g třtinového cukru mletého 10 g vanilkového cukru 1 žloutek
NA KRÉM (TZV. GANACHE): 70 g hořké čokolády 130 g smetany ke šlehání 33% 1 lžíci cukru 200 g mascarpone
NA POLEVU: 40 g hořké čokolády 1 lžíci rostlinného oleje
NA OZDOBU: arašídové kostky Alika
Těsto na arašídová kolečka a základ na čokoládový krém je dobré si připravit den předem. Arašídovou mouku, hladkou mouku, máslo, cukr, vanilkový cukr a žloutek vložíme do mísy a vypracujeme kompaktní, nelepivé těsto. Zabalíme do potravinářské folie a dáme do lednice odpočinout. Hořkou čokoládu nasekáme na menší kousky a zalijeme horkou smetanou. Promícháme stěrkou, aby se čokoláda úplně rozpustila. Na závěr promixujeme tyčovým mixérem. Po vychladnutí vložíme opět do lednice. Následující den arašídové těsto propracujeme a vyválíme na plát o tloušťce cca 4 mm. Na podsypání používáme hladkou mouku, ale ne příliš mnoho, aby se při dalším zpracování těsta nepřidalo mouky moc a těsto se nezačalo drolit. Vykrajujeme kolečka, která skládáme na plech a následně pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 10 minut. Základ na krém vyšleháme do polotuha. Přidáme cukr, mascarpone a na nižší otáčky pokračujeme ve šlehání. Bude to trvat jen chvilinku, než vznikne krásně hladký a hustý čokoládový krém. Následně se pustíme do kompletování. Na arašídové kolečko nastříkáme dostatečné množství krému pomocí zdobicího sáčku s trezírovací špičkou, bohatě posypeme arašídovými kostkami a přiklopíme druhým kolečkem. Na polevu rozpustíme ve vodní lázni čokoládu, přidáme olej, promícháme a nalijeme do zdobicího sáčku. Ustřihneme růžek a každé kolečko ozdobíme dle fantazie, vrch posypeme arašídovými kostkami nasucho opraženými na pánvi.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 48.