Vánoční pečení: Linecké s citronovým krémem
POTŘEBUJETE: 70 g cukru moučka 140 g másla 210 g hladké mouky 1 žloutek
NA KRÉM: 70 ml citronové šťávy 60-80 g moučkového cukru 4 žloutky 50 g másla nastrouhanou kůru z 2 citronů
Suché ingredience na těsto smícháme a zapracujeme žloutek a změklé máslo. Vypracujeme šišku, kterou dáme přes noc do ledničky. Následující den z těsta vyválíme placku asi 3 mm vysokou a vykrajujeme kolečka. Do poloviny koleček uprostřed vykrojíme ještě malé kolečko nebo srdíčko. Dáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dorůžova asi 8 minut. Necháme v krabici a těsně před Vánocemi natřeme krémem. Ten připravíme tak, že citrony důkladně omyjeme a nastrouháme. Potom z nich vymačkáme šťávu a všechny suroviny kromě másla smícháme a na mírném plameni za stálého míchání zahříváme asi 2 minuty. Poté přidáme máslo nakrájené na kousky a vaříme další 3 minuty, směs během toho zhoustne asi jako pudink. Nakonec propasírujeme přes sítko a zbavíme tak směs kousků kůry a vlijeme do skleničky.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 48.