Víno a ryby: Kapr Szekély
POTŘEBUJETE: 4 filety z kapra s kůží 2 lžíce vepřového sádla sůl mletý pepř 1 papriku 1 cibuli 4 stroužky česneku 1 malou pálivou papričku 2 rajčata 1 Křimické kysané zelí 1 zakysanou smetanu
Filety z kapra nakrájíme na porce a opečeme zostra z obou stran na horkém sádle. Posolíme, opepříme a odložíme na stranu. V pánvi na zbytku sádla obděláme veškerou nakrájenou zeleninu kromě rajčat se solí a pepřem. Jakmile směs trochu změkne, přihodíme nakrájená rajčata a krátce podusíme. Do šťávy vložíme zpět porce kapra a necháme je prohřát. Nakonec šťávu nastavíme překrájeným kysaným zelím a zjemníme kysanou smetanou. Vhodnou přílohou jsou špecle nebo halušky. „Ke kaprovi doporučuji Víno Mikulov Sommelier Club Ryzlink rýnský 2022, pozdní sběr. Patří mezi tučné ryby, a proto potřebuje víno s výraznou kyselinkou, která ulehčí žaludku při trávení přijatých tuků,” říká sommelierka Denisa Kolaříková.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 34.