Víno a ryby: Omeleta z jesetera a květáku
POTŘEBUJETE: 1 větší cibuli 1 zelenou papriku 1 stroužek česneku 1 menší květák olivový olej sůl mletý pepř 1 filet z jesetera 6 vajec
Na velké pánvi ve vyšší vrstvě olivového oleje zvolna konfitujeme na proužky nakrájenou cibuli a papriku s rozdrceným stroužkem česneku a na růžičky rozebraným květákem. Zeleninu na oleji osolíme, opepříme a hlídáme, aby se nám nezačala smažit. Když změkne, vložíme do oleje kusy jesetera a stáhneme plamen na naprosté minimum. Nesmí se vařit ani smažit. Ryba se v horkém oleji postupně začne rozpadat na kousky. V misce rozšleháme vejce, do kterých scezenou rybu společně se zeleninou vmícháme. Pánev opláchneme a rozpálíme s malým množstvím olivového oleje, následně vlijeme směs vajec a ryby se zeleninou. Abychom omeletu nepotrhali, otáčíme ji pomocí talíře ve chvíli, kdy je zespodu opečená a pak ji dopečeme z druhé strany. „Abychom nepřebili chuť ryby, volíme odrůdy s jemnější kyselinou, ale s aromatičtější vůní podle způsobu úpravy, například Víno Mikulov Sommelier Club Sauvignon 2022, pozdní sběr. Jeho komplexní harmonie a výrazná vůně po broskvích a melounu doplní delikátnost jeseteřího masa a zredukuje tučnost,” doplňuje sommelierka.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 34.