Pro mlsné jazýčky: Obrácený rajčatový koláč
POTŘEBUJETE: 200 g špaldové hladké mouky Pernerka 100 g studeného másla ¾ lžičky soli 1 žloutek 5 až 6 lžic ledové vody 1 vejce na potření
NA NÁPLŇ: 2 lžíce másla 2 velké červené cibule 200 g pórku 2 lžíce cukru 750 g rajčat ½ lžíce moučkového cukru sůl mletý pepř ocet
Všechny suroviny na těsto rychle zpracujeme a dáme na hodinu do lednice. Omytá rajčata rozpůlíme, vložíme je do pekáčku řeznou stranou dolů a posypeme moučkovým cukrem. Pečeme je v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 20 minut. Z vychladlých rajčat vymáčkneme ještě zbytek šťávy a rozložíme do nízkého kulatého plechu. Lehce osolíme a opepříme. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cukr, na půlměsíčky nakrájenou cibuli a necháme lehce zkaramelizovat. Přidáme nakrájený pórek a hned sundáme z plotýnky, dosolíme a popřípadě přidáme ocet. Vychladlou dochucenou směs rozložíme na rajčata. Těsto vyválíme cca o 2 cm větší, než je forma, a okraje zastrčíme do formy za rajčata. Potřeme rozšlehaným vejce, propíchneme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů 25 až 30 minut dozlatova. Vlažný koláč otočíme pomocí talíře a podáváme.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 35.