Velikonoční recepty: Pohankové placky se sýrem
POTŘEBUJETE: 120 g Naklíčené pohanky BIO Labeta 50 g Pohankové mouky hladké Labeta 2 vejce sůl pepř sušený česnek majoránku mletý kmín 50 g strouhaného sýra 1 lžičku pesta z medvědího česneku (pokud nemáme, dáme prolisovaný česnek) 30 g sušených rajčat bez oleje nakrájených najemno olej přepuštěné máslo mix salátů
NA DIP: 1 bílý jogurt řeckého typu česnek nebo pesto z medvědího česneku dle chuti sůl a pepř
Pohanku uvaříme do měkka, přidáme k ní všechny ostatní suroviny na placky (koření, sůl a pepř dáváme dle chuti) a vypracujeme »těsto«. Před tvořením placek ruce lehce naolejujeme, aby se hmota nelepila na dlaně, a tvarujeme klasické karbanátky. Smažíme na přepuštěném másle, případně na oleji, dozlatova. Karbanátky lze upéct i nasucho v troubě, při 180 °C. Na dip smícháme jogurt s prolisovaným česnekem nebo pestem z medvědího česneku, osolíme a opepříme (množství ochucovadel ladíme podle naší chuti). Karbanátky naservírujeme na salát, přidáme dip a podáváme.
Více receptů v tištěném APŽ