Velikonoční recepty: Steak z vepřového hřbetu

POTŘEBUJETE: 800 g vepřové pečeně v celku bez kosti mletý pepř 4 lžíce olivového oleje sůl 2 snítky rozmarýnu 1 snítku tymiánu 1 snítku plocholisté petržele sůl 200 g másla 40 ml koňaku 600 g dýně hokkaido 200 ml bílého vína 2 lžíce hnědého cukru
NA ŘEDKVIČKY: 100 g ředkviček 100 g divoké brokolice 100 g vařené červené řepy 1 kedlubnu 40 g másla sůl mletý pepř
Z vepřového hřbetu ukrojíme čtyři steaky, které opepříme a potřeme olivovým olejem. Bylinky nasekáme a smícháme se solí a půlkou másla. Rozpálíme pánev a vložíme steaky. Pečeme pozvolna z obou stran. Poté přidáme bylinkové máslo a koňak. Promícháme a vzniklou šťávou přeléváme maso. Připravíme dýni, kterou si nakrájíme na kostičky a vložíme do kastrolu. Zalijeme vínem a přiklopené uvaříme doměkka. Poté přidáme druhou půlku másla, sůl, cukr a rozmixujeme. Případně dochutíme podle své chuti. Nakonec připravíme ředkvičky, které nakrájíme na čtvrtky. Brokolici překrojíme podél napůl, řepu a kedlubnu nakrájíme na kostky. Rozpustíme máslo a vložíme ředkvičky a kedlubny. Pozvolna restujeme asi 5 minut. Poté vložíme řepu a brokolici. Ještě asi 3 minuty restujeme. Osolíme a opepříme.
Více receptů najdete v tištěném APŽ číslo 12.