Velikonoční recepty: Donuty podle Ondřeje Slaniny
POTŘEBUJETE: 250 ml plnotučného mléka 150 g másla 750 g pšeničné hladké mouky ½ lžičky vanilkového cukru špetku soli 80 g cukru 1 ½ lžičky sušeného droždí 1 vejce 700 ml rostlinného oleje moučkový cukr na obalování
Ohřejeme mléko v hrnci na 30 až 35 ºC. Na mírném ohni rozpustíme máslo. Mouku prosejeme přes síto do samostatné mísy. Smícháme s vanilinem a solí. Pak si v míse kuchyňského robotu smícháme ohřáté mléko, cukr, droždí a rozpuštěné máslo. Umístíme mísu na teplé místo na 15 až 20 minut. Přidáme vejce a prosátou mouku a propracujeme těsto. To necháme odpočinout 20 minut při 45 ºC a znovu propracujeme. Z těsta vytvarujeme kroužky o vnějším průměru 10 cm a vnitřním průměru 2,5 cm. Necháme kroužky opět kynout 15 minut při 45 ºC. Do vyšší vrstvy rozehřátého oleje v pánvi nebo kastrolu donuty postupně smažíme z obou stran. Hotové přendáme na papírovou utěrku a osušíme. Nakonec obalíme v moučkovém cukru.
Více receptů v tištěném APŽ č. 12.