Velikonoce: Ořechový beránek
POTŘEBUJETE: 140 g másla 200 g třtinového cukru 4 vejce 100 g vlašských ořechů 250 g hladké mouky 2 lžičky prášku do pečiva 1 lžičku mleté vanilky sůl 100 ml polotučného mléka 50 g rozinek 50 ml sherry tuk a mouku na formu
Máslo pokojové teploty vyšleháme s dvěma třetinami cukru. Žloutky oddělíme od bílků a jeden po druhém je všleháme do másla s cukrem, až vznikne nadýchaný krém. Přidáváme mleté ořechy, mouku s práškem do pečiva a vanilkou střídavě s mlékem. Pak vmícháme rozinky, které jsme si den předem naložili do sherry. Přilijeme i zbytek sherry. Z bílků a špetky soli ušleháme sníh, přidáme do něj zbývající třetinu cukru a šleháme, dokud se ve sněhu nerozpustí. Sníh vmícháme do těsta, které nalijeme do vymazané a vysypané formy. V troubě vyhřáté na 175 ºC pečeme asi 45 minut. Zkusíme špejlí. Hotového beránka necháme chvíli vystydnout ve formě a po 10 minutách ho opatrně vyklopíme z formy.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 13.