Husa potřebuje kmín!

Svátek sv. Martina se tradičně pojí s husou, která je připomínkou trestu, že husy rušily jeho kázání. Dozlatova upečená husa je však velmi tučná, a právě český kmín má vysoké zastoupení přírodních esenciálních olejů, které spolu s antioxidanty povzbuzují činnost žaludečních a střevních žláz či mají vliv na omezení plynatosti. Kmín by tak neměl na huse nebo přílohovém zelí chybět.
„Typická chuť českého kmínu je dána vysokou koncentrací přírodních esenciálních olejů, jako jsou kavron, anethol či limonen. V našem rodinném kořenářství máme směs na Martinskou husu složenou z českého kmínu, koriandru, bílé hořčice a kurkumy. Skvěle vynikne se sladko-kyselou jablkovou nádivkou. Zlatavý kurkumin v kurkumě navíc napomůže pohybu natráveného masa ven ze zažívacího ústrojí, abyste co nejrychleji hutný oběd strávili a nebylo vám těžko,“ zmiňuje kořenářka Michaela Schneedorferová z Království chuti.
Další potřebné koření
Polévky mají v českých zemích silnou pozici. Bez majoránky se ale české polévky neobejdou. Polévkám dodá jemnou bylinkovou chuť, a navíc přispěje k lepší náladě a trávení. „Je to tím, že podporuje tvorbu žaludečních šťáv a žluči, proto se často přidává do tučných jídel. Druhově je podobná oreganu či tymiánu. Usušená majoránka má šedozelenou barvu. Chuť je jemně pálivá a nepatrně hořká. Skvěle se doplňuje s česnekem a jejich tzv. utřením se rozvine chuť a aroma,“ radí odbornice. Pepř dodá polévkám ostrost a štiplavost a najdete ho na soupisce většiny polévkových receptur. Do polévek se nejčastěji používá černý pepř, ale vyzkoušejte pepř sečuánský. „Jedná se o nepravý pepř z keře s názvem žlutodřev peprný. Oproti černému pepři jsou plody méně ostřejší a nepravý pepř vyniká osobitou aromatickou vůní a jemnou chutí. Jeho jemnější variantou je pak sečuánský pepř zelený,“ říká kořenářka Michaela a dává ještě jeden tip. Jestliže se vám nedaří dochutit polévku či jiný pokrm, tak vězte, že právě bobkový list to zachrání.
Více recptů na svatého Martina najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 45.