Svatomartinské recepty: Husa dvou nádivek
POTŘEBUJETE: 1 husu sůl mletý pepř 2 lžíce brusinkového džemu
Na 1. nádivku: 1 rohlík 175 g cibule 1 jablko 2 lžíce petrželky 1 lžíci rozmarýnu 225 g mletého masa mix hovězí a vepřové játra vyjmutá z husy
Na 2. nádivku: 300 g sušených brusinek 850 g nastrouhaných jablek 60 g krupicového cukru 65 g strouhanky 2 najemno nakrájené cibule 8 tlučených hřebíčků muškátový oříšek 3 lžíce portského vína
Na omáčku: 150 ml bílého vína vývar
Z husy vyjmeme drůbky a játra a připravíme první nádivku, ideálně v kuchyňském robotu. Nejprve do něj vložíme pečivo a rozemeleme ho na strouhanku. Vysypeme ji, pak nasekáme cibuli a nakonec i jablko. Vrátíme vše zpět, přisypeme petrželku a rozmarýn, promícháme, přidáme maso, husí játra, osolíme a opepříme. Prohněteme, aby se vše dobře spojilo. Pokud nemáme robot, vše si nejprve najemno nakrájíme a pak dobře spojíme v míse. Druhou nádivku uděláme v jiné míse tak, že všechny suroviny a důkladně promícháme. Rozpálíme troubu na maximum a začneme plnit husu, nejprve první nádivkou. Pěchujeme ji, co nejdál to půjde, otvorem po odříznutém krku. Přes kůži rukama nádivku pěkně vytvarujeme, pak kůži přehněme dospodu a připevníme ji špejlemi nebo párátky. Pokud koupíme husu, která bude mít krk odříznutý až u těla, napěchujeme nádivku břišní dutinou, zhruba do poloviny. Do druhé poloviny husího břicha přijde druhá nádivka. Husu osolíme a opepříme, položíme na rošt do pekáčku a vložíme na prostřední mřížku trouby. Po půlhodině teplotu snížíme na 180 °C a pečeme další 3 až 3 a půl hodiny. Půl hodiny před koncem pečení rozehřejeme pomalu v malém rendlíku brusinkový džem. Patnáct minut před koncem pečení jím potřeme celou husu. Na závěr se přesvědčíme, zda je husa opravdu hotová. Píchněme do nejsilnějšího místa špejlí – vytéct by měla průzračná šťáva. Husu pak přendáme na teplou mísu a necháme půl hodiny odpočívat. Pekáč s vypečeným sádlem dáme na sporák, přilijeme vývar a víno a povaříme na omáčku. Osolíme ji a opepříme. Husu servírujeme politou omáčkou s knedlíky nebo libovolnou přílohou.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 45.