Svatomartinské: Husa se zelím a jablečnými škvarky

POTŘEBUJETE 1 husu sůl kmín Na škvarky: 4 lžíce husího sádla 4 jablka
Husu důkladně zvenku i zevnitř omyjeme, osušíme, osolíme a posypeme kmínem. Necháme do druhého dne odležet. Troubu předehřejeme na 180°C, na dno velkého pekáče dáme husu prsy dolů, podlijeme vodou a pečeme 2 hodiny do barvy. Poté otočíme a pečeme další 2 hodiny doměkka. Sádlo i s výpekem slijeme a podáváme k huse. Škvarečky připravíme v rendlíku. Rozehřejeme sádlo, vsypeme kostičky jablek a zvolna je na něm opékáme dozlatova. Mícháme velmi opatrně, ať se jablka nerozbijí. Husu podáváme nejlépe s bramborovými knedlíky a červeným zelím.
Víe receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 45.