Svatomartinské: Pomalu pečená husa s hokkaidó

POTŘEBUJETE 1 husu sůl kmín 150 ml medu 1 červenou cibuli 1 bílou cibuli 2 mrkve 1 dýni hokkaidó 2 červené řepy 4 brambory
Umytou a usušenou vykuchanou husu důkladně osolíme zevnitř a i zvenku. Posypeme kmínem, vložíme do pekáčku, podlijeme vodou, přiklopíme a dáme péct na asi 8 hodin do předehřáté trouby na 90 °C, nejlépe přes noc. Ráno zvýšíme teplotu na 120°C a pečeme dalších 5 hodin, bez toho, abychom husu podlévali nebo odebrali nadbytečný tuk. Pak přebytečný tuk odebereme, husu potřeme medem smíchaným s výpekem a přidáme k ní do pekáče očištěnou a na kousky nakrájenou zeleninu, kterou osolíme. Zvýšíme teplotu na 140°C a pečeme odkrytou další hodinu, až bude mít zlatavou barvu a křupavou kůži. V průběhu pečení podléváme husu výpekem.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 45.