K snídani, svačině nebo večeři: Makový chleba

POTŘEBUJETE: 400 g žitné celozrnné hladké mouky Pernerka 100 g pšeničné hladké mouky Pernerka 400 ml vlažné vody 1 sáček sušeného droždí 4 lžíce máku 1 lžíci kmínu 1 lžičku soli
Nejprve si uděláme tzv. záparu – mák zalijeme vlažnou vodou a necháme ho chvíli vodu nasáknout cca 10 minut (je to ta voda, co patří posléze do chleba). Smícháme všechny suché ingredience: mouka, sůl, kmín, droždí, zalijeme záparou s mákem a vypracujeme hladké těsto. Těsto bude lepivé, protože je v něm velký podíl žitné mouky. Zakryjeme ho utěrkou a necháme na teplém místě kynout, alespoň 60 minut. Po vykynutí těsto vyklopíme na navlhčené prkýnko a budeme tzv. překládat – těsto vytáhneme a konec vtlačíme doprostřed (pamatujte, že těsto není tak elastické a může se trhat). Těsto vložíme do formy či hrnce vyloženého pečicím papírem. Vložíme do vyhřáté trouby na 250°C a pečeme pod pokličkou nebo alobalem 20 minut, poté plamen stáhneme a pečeme dalších 20 minut bez pokličky (alobalu) na 220°C.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 44.