Omáčkový speciál: Španělské ptáčky

POTŘEBUJETE: 4 pátky hovězího
Na náplň: 2 vejce 4 plátky šunky 12 plátků anglické slaniny 2 sterilované okurky
Na omáčku: 2 plátky slaniny 50 g másla 1 cibuli 2 lžíce sádla 1 lžičku plnotučné hořčice 3 lžíce hladké mouky 1 l hovězího vývaru sůl pepř
Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Slaninu nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Tenké plátky masa naklepeme přes folii. Naklepané plátky osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na každý potřený plátek položíme 3 plátky slaniny, čtvrtku uvařeného vejce, čtvrtku okurky a šunku srolovanou do ruličky. Naplněný plátek masa srolujeme a svážeme nití. Španělské ptáčky opečeme na sádle ze všech stran a potom je odebereme. Do základu vložíme cibuli, kterou osmažíme s nakrájenou slaninou do zlatohněda, přidáme hořčici a promícháme. Podlijeme trochou vývaru, vložíme ptáčky a vaříme je s podléváním vývarem do změknutí. Ptáčky odebereme a omáčku zahustíme máslem s moukou. Omáčku provaříme, poté přecedíme a dochutíme. Do omáčky vrátíme ptáčky a prohřejeme je. Při podávání nezapomínáme odebrat nit.
Více receptů na omáčky najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 42.