Omáčkový speciál: Houbová

POTŘEBUJETE: 400 g čerstvých hub (ideálně hříbků) 1 cibuli 2 lžíce másla 1 litr hovězího vývaru 5 bobkových listů 8 kuliček nového koření ½ lžičky drceného kmínu 200 g smetany ke šlehání (33 % tuku) 180 g zakysané smetany 2 lžíce hladké mouky sůl mletý pepř ocet cukr
Houby očistíme, omyjeme a nakrájíme na menší kousky (pokud nemáme čerstvé houby, dostatečně předem namočíme cca 50 g sušených). Cibuli nakrájíme na jemno a necháme ji zpěnit na másle. Přidáme k ní houby, promícháme a zalijeme je horkým vývarem. Doplníme je bobkovým listem, novým kořením a drceným kmínem a dusíme asi 20 minut, dokud nebudou měkké. Poté postupně přilijeme smetanu ke šlehání a zakysanou smetanu smíchanou s hladkou moukou a necháme ještě 10 minut probublávat. Následně vyndáme bobkový list a nové koření a dle chuti osolíme, opepříme, okyselíme octem a osladíme. Servírujeme s knedlíkem, můžeme přidat vařené vejce.
Více receptů na omáčky najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 42.