Omáčkový speciál: Svíčková s hovězími plátky

POTŘEBUJETE: 1 kg hovězího zadního masa 60 g slaniny vcelku sůl mletý pepř 2 mrkve 150 g celeru 2 petržele 1 lžičku citronové šťávy 2 cibule 10 kuliček pepře 2 bobkové listy 4 kuličky nového koření 150 g másla olej na smažení 500 ml zeleninového vývaru 1 lžíci brusinek 400 g smetany ke šlehání (33 % tuku) 50 g mouky citronová šťáva
Maso důkladně omyjeme, osušíme a prošpikujeme špalíky slaniny. Poté ho ze všech stran vydatně osolíme a opepříme. Kořenovou zeleninu oloupeme, omyjeme, nastrouháme na hrubo a promícháme s citronovou šťávou. Cibule zbavíme slupky, naporcujeme je na plátky a rozložíme na dno silnostěnného kastrolu, který má poklici a dá se vložit do trouby. Na cibuli dáme maso, zasypeme ho zeleninou, přidáme pepř, bobkový list a nové koření. Vše přelijeme lehce vychladlým rozpuštěným máslem a necháme přes noc odležet v lednici. Další den maso vyndáme, seškrábneme z něj ztuhlé máslo zpět do kastrolu a opečeme ho ve velké pánvi s trochou oleje, aby se ze všech stran zatáhlo. Poté ho vrátíme do zeleninové směsi, přilijeme 300 ml vývaru a zakryté pečeme prvních deset minut na 180 °C, poté teplotu snížíme na 160 °C a pokračujeme 1 – 2 hodiny, podle potřeby podléváme vývarem. Až bude maso měkké, troubu vypneme a necháme ho dojít (rovnoměrně se v něm redistribuují šťávy). Poté ho z hrnce vyndáme a dáme stranou, ze směsi vylovíme bobkový list, kuličky pepře a nového koření a naopak do ní vmícháme brusinky, vše důkladně rozmixujeme a dáme na mírný oheň. V části smetany rozmícháme mouku a pomocí metly zašleháme do omáčky. Přilijeme i zbytek smetany a za občasného míchání necháme prohřívat asi 15 minut, aby omáčka zhoustla. Na závěr dochutíme solí, případně i citronovou šťávou. Maso před podáváním nakrájíme a nahřejeme na pařáčku.
Více receptů na omáčky najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 42.