Vaříme s vínem: Candát marinovaný v růžovém víně
POTŘEBUJETE: Na rybu: 200 g mořské soli 200 g krupicového cukru 2 lžíce kuliček (barevného) pepře 2 lžíce jalovce 3 hrsti kopru 2 filety candáta (400 g) 100 ml růžového vína
Sůl promícháme s cukrem, pepř podrtíme s jalovcem nahrubo a kopr nasekáme nadrobno. Rybí filety posypeme koprem a kořením. Na dno pekáčku nebo zapékací mísy rozprostřeme třetinu směsi soli a cukru, položíme na ni jeden filet kůží dolů, posypeme částí soli s cukrem, zakryjeme filetem kůží nahoru, zasypeme zbylou solí s cukrem, zatížíme prkýnkem a případně konzervami a uložíme do lednice na 36 hodin. Každých 6-12 hodin otočíme (horní filet dáme dolů, spodní nahoru). Na poslední 3 hodiny zalijeme vínem. Marinované filety zbavíme soli, osušíme je papírovou utěrkou a nakrájíme na tenké plátky. Podáváme se smetanovým dipem a fenyklovým salátem.
Vhodné víno: Suché mladší bílé mírně aromatické víno se svěží kyselinkou, odrůdy Sauvignon, Müller Thurgau, Muškát moravský, případně suché růžové víno z odrůdy Cabernet Sauvignon.
Více receptů s vínem najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 34 a také ve vinné kuchařce Kristiny Šemberové.