Tvarohové recepty: Roláda s lahodným krémem
POTŘEBUJETE: 4 vejce 100 g krupicového cukru 1 vanilkový cukr 1 lžičku citronové kůry 130 g hladké mouky + na posypání
NA KRÉM: 250 g měkkého tvarohu Boni 5 lžic mascarpone 3 lžíce moučkového cukru 1 vanilkový cukr 250 ml smetany ke šlehání (40%) 150 g jahod
Vejce oddělíme na žloutky a bílky. Žloutky vymícháme s polovinou krupicového cukru, vanilkou a citrónovou kůrou do husté pěny. Bílky vyšlehám se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě směsi zlehka spojíme a jemně do nich vmícháme i prosátou mouku. Těsto rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 8 – 10 minut. Upečený plát velmi jemně poprášíme moukou (vsákne do sebe případnou vlhkost ze zapaření při chladnutí) a položíme na něj kus nového pečicího papíru. Poté to celé převrátíme a opatrně sloupneme původně spodní papír. Následně plát srolujeme i s novým papírem a zajistíme proti rozmotání. Než vychladne, připravíme si krém. V míse vyšleháme tvaroh, mascarpone, moučkový cukr a vanilkový cukr. Poté přilijeme smetanu, promícháme a pomocí šlehače vyšleháme do krému (chce to nízké otáčky a trpělivost, trvá to poměrně dlouho, než začne krém houstnout). Vychladlý plát opět rozmotáme, naneseme na něj krém, vrch poklademe nakrájenými jahodami a srolujeme. Dáme chladit na několik hodin do lednice a před podáváním posypeme moučkovým cukrem, případně dozdobíme jahodami.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 34.