Tvarohové recepty: Špenátový koláč

POTŘEBUJETE: 220 g polohrubé mouky ½ lžičky soli 100 g tuku na pečení 1 vejce máslo a mouku na formu
NA NÁPLŇ: 200 g čerstvých špenátových listů 250 g měkkého tvarohu Boni 4 vejce 2 stroužky česneku sůl mletý pepř 50 g parmazánu
K mouce vmícháme sůl, přidáme změklý tuk a prohněteme. Do směsi vyklepneme vejce a vypracujeme vláčné těsto (pokud je třeba, můžeme přidat i trochu vody). Necháme ho cca 30 minut odpočinout v chladu a poté ho vyválíme na tenký plát, kterým vyložíme koláčovou formu vymazanou máslem a vysypanou moukou, a to včetně okrajů. Formu zakryjeme pečícím papírem, zatížíme suchými fazolemi a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 15 minut. Poté papír i fazole odstraníme, dno těsta propícháme vidličkou a ještě krátce dopečeme. Během pečení připravíme náplň. Špenát spaříme vařící vodou, scedíme ho a ještě zlehka vymačkáme. Tvaroh rozmícháme s vejci, utřeným česnekem a dle chuti osolíme a opepříme. Poté k němu přimícháme také špenát a směsí rovnoměrně rozetřeme na těsto. Posypeme nastrouhaným parmazánem a necháme ještě velmi zvolna dopéct.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 34.