Vaříme s vínem: Steak s omáčkami
POTŘEBUJETE: Na maso 2 hovězí steaky (á 300 g) - flank či hanger steak 3 lžíce olivového oleje sůl a růžový pepř
Na rebarborové čatní 3 červené cibule 400 g rebarbory 2 lžíce olivového oleje 2cm kousek čerstvého zázvoru 1 chilli paprička ½ lžičky římského kmínu sůl a med podle chuti
Na pálivou bylinkovou omáčku 1 hrst hladkolisté petržele 1 hrst máty 1 hrst pažitky 2 jarní cibulky 1 červená chilli paprička 1 zelená chilli paprička 100 g cherry rajčátek 2 stroužky česneku 2 ančovičky podle chuti 3 lžíce suchého bílého vína 50 ml extra panenského olivového oleje 1 lžička uzené mleté papriky podle chuti sůl a čerstvě mletý pepř
Maso vytáhneme alespoň 1 hodinu předem z lednice, aby získalo pokojovou teplotu. Zlehka ho potřeme olejem a opečeme ho na rozehřátém grilu z obou stran tak, jak ho máme rádi - zhruba 2 minuty pro rare, 4 minuty pro medium rare. Vyjmeme ho, necháme odpočinout 10 minut a nakrájíme jej na tenké plátky přes vlákna. Osolíme a posypeme jej drceným růžovým pepřem.
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rebarboru nakrájíme na kostičky. V pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli do sklovita, zhruba 3 minuty na středním stupni. Vsypeme rebarboru a promícháme. Zázvor oloupeme a nastrouháme k rebarboře, chilli papričku zbavíme semínek a nakrájíme na tenké plátky. Přimícháme ji i s římským kmínem k rebarboře a podusíme doměkka asi 15 minut. Dochutíme medem a solí.
Vhodné víno: Suché červené víno Modrý Portugal, lze i Zweigeltrebe nebo Frankovka.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 34 a ve vinné kuchařce Kristiny Šemberové.