Plody podzimu: Džem z aronie
POTŘEBUJETE: 1 kg odstopkovaných a omytých plodů aronie 600 g cukru 1 vanilkový cukr ½ lžičky mleté skořice 4 roztlučené hřebíčky 1 pektogel ½ lžičky kyseliny citronové
Dvě lžíce cukru smícháme s pektogelem (podle návodu na sáčku), zbylý cukr smícháme s vanilkovým cukrem, mletou skořicí a tlučeným hřebíčkem. Omyté plody nasypeme do hrnce, podlijeme malým množstvím vody. Přivedeme je k varu, povaříme 20 minut, pak přidáme směs cukru a koření a dál vaříme do změknutí plodů (cca dalších 20 – 25 minut). Hlídáme a občas zamícháme. Když jsou plody měkké, přidáme pektogel rozmíchaný s cukrem, opět přivedeme k varu a vaříme cca 2 minuty. Pak přidáme ještě polovinu lžičky kyseliny citronové a ještě tak minutu povaříme. Plníme do vymytých sklenic a uzavřené sklenice otočíme na cca 5 – 10 minut dnem vzhůru.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 35.