Plody podzimu: Dýňové rizoto
POTŘEBUJETE: 900 g dýně olivový olej sůl mletý pepř ½ lžíce medu 850 ml vývaru 1 cibuli 2 řapíkaté celery 220 g rýže arborio 160 ml bílého vína šťávu z ½ citronu zelenou petrželku
Troubu předehřejeme na 220°C. Dýni nakrájíme na kostičky, pokud to není Hokaido, tak i oloupeme. Dáme v jedné vrstvě na plech a pokapeme olejem. Osolíme, opepříme. Pečeme 15 minut, pak ji vyndáme a zakapeme medem. Plech vrátíme do trouby a pečeme dalších 15 minut. Dýně musí být měkká a zlatá. Vývar necháme bublat v rendlíku na nízkém plameni. V dalším hrnci na olej osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájený řapíkatý celer a ještě minutu opékáme. Pak přidáme rýži a další minutu mícháme, aby se všechna zrna rýže obalila. Ztišíme plamen, vlijeme víno a vaříme, dokud se neodpaří. Pak po naběračkách přiléváme vývar. Vaříme ještě 15 minut, dokud nebude rýže uvařená, ale pevná na skus. Přidáme citronovou šťávu. Přimícháme k rýži dýni a nadrobno nakrájenou petrželku.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 35.