Recepty s cuketou: Cuketová musaka

POTŘEBUJETE: 750 g cukety olivový olej 350 g hovězího mletého masa 2 cibule 2 stroužky česneku ½ lžičky mleté skořice ½ lžičky sušeného oregana sůl mletý pepř 200 ml vývaru 100 g rýže 150 g mraženého listového špenátu 240 g rajčatového pyré
NA BEŠAMEL: 2 lžíce másla 2 lžíce hladké mouky 375 ml mléka 2 vejce muškátový oříšek sůl 40 g parmazánu
Zahřejeme troubu na 175 °C. V nepřilnavé pánvi přivedeme k varu 750 ml vody. Vložíme cuketu, zakryjeme, snížíme plamen a 10 minut dusíme. Slijeme a osušíme papírovou utěrkou. Pánev osušíme, přilijeme olej a opékáme na něm dohněda maso a cibuli. Pak přihodíme protlačený česnek a minutu mícháme. Přidáme koření, sůl, vývar, nevařenou rýži a špenát. Přiklopíme a dusíme 10 minut za občasného míchání, aby špenát roztál a zavadl. Vmícháme rajčatovou omáčku a stáhneme z tepla. Mělkou zapékací mísu o objemu dva litry vymažeme tukem a vyložíme půlkou cukety. Na ni dáme masovou směs a navrch zbylou cuketu. V rendlíku rozpustíme máslo, vsypeme mouku a minutu dvě ji mícháme, aby zůstala světlá. Postupně vešleháme mléko a za stálého šlehání vaříme 4 až 5 minut dohladka a do zhoustnutí. Třetinu bešamelu pak zašleháme do vajec. Vzniklou směs potom promícháme se zbývající bešamelovou omáčkou. Sejmeme z ohně, osolíme a ochutíme muškátem. Omáčkou přelijeme obsah mísy a posypeme sýrem. Zapékáme 20 až 25 minut, aby se všechno prohřálo a vršek zezlátl.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 32.