Sladké i slané dobroty: Bliny s lososem
POTŘEBUJETE: 90 g zakysané smetany 150 g špaldové hladké mouky Babiččina volba 1 lžíci sušeného droždí 125 ml plnotučného mléka 1 vejce sůl
Na dokončení: plátky uzeného lososa 1 zakysanou smetanu kopr
Mouku a droždí promícháme v míse, mléko a zakysanou smetanu prohřejeme v malém rendlíku, aby byly vlažné. K mléčné směsi přidáme žloutek a zašleháme. Nyní postupně přidáváme sypkou směs a dobře promícháme. Pod utěrkou necháme v teple 30 minut kynout. Nakonec vyšleháme bílek se špetkou soli dotuha a opatrně ho vmícháme do těsta. Bliny (placky) klademe lžící na pánev s trochou oleje, smažíme z jedné strany asi 2 minuty, pak otočíme a necháme dojít. Vychladlé bliny zdobíme osolenou zakysanou smetanou, uzeným lososem a snítkou kopru.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 31.