Sladké i slané dobroty: Třešňový clafoutis
POTŘEBUJETE: 100 g bio hladké mouky Babiččina volba 2 vejce 2 žloutky 80 g třtinového cukru 1 vanilkový lusk kůru z 1 citronu 150 ml plnotučného mléka 150 ml smetany ke šlehání 80 g rozpuštěného másla máslo a cukr na formu
Na náplň: 500 g vypeckovaných čerstvých třešní 30 g třtinového cukru 1 panák likéru (doporučujeme amaretto či třešňovici)
Vypeckované třesně propláchneme v cedníku, v míse je promícháme s likérem, cukrem a citronovou šťávou. Necháme macerovat zhruba 60 minut. V míse smícháme mouku, vejce i žloutky, zbylý cukr, vyškrábaná zrníčka vanilky a citronovou kůru. Promícháme a pomalu zašleháme mléko a smetanu, úplně na závěr pak máslo. Formu vymažeme máslem, posypeme cukrem a rozložíme do ní třešně. Zalijeme je těstem a pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 180 ºC dozlatova. Během pečení troubu neotevíráme. Moučník servírujeme horký s čerstvým ovocem, meduňkou a posypaný moučkovým cukrem.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 31.