Do krabičky: Salát Nicoise
POTŘEBUJETE: 400 g menších brambor typu A sůl 300 g zelených fazolek 4 vejce velikosti M 150 g mixu listových salátů 100 g černých oliv 360 g tuňáka ve vlastní šťávě ½ červené cibule 100 g cherry rajčat 4 celozrnné bagety
NA ZÁLIVKU: 3 lžíce olivového oleje 3 lžíce vinného octa 1 lžičku hrubozrnné hořčice 1 špetku soli 1 hrst petržele
Brambory dobře omyjeme a neloupeme. Nakrájíme je na čtvrtky a necháme vařit v osolené vodě přibližně 15 minut, dokud nebudou měkké. Slijeme a necháme vychladnout. V horké osolené vodě necháme blanšírovat omyté a na třetinky nakrájené zelené fazolky (nezapomeneme odkrojit stopky, které nejsou zrovna to nej). Fazolky slijeme a zchladíme ledovou vodou. Uchovají si barvu a budou krásně křupavé. Vajíčka uvaříme natvrdo – 10 minut od doby, co začne voda bublat. Do mísy dáme brambory, fazolky a salátový mix, černé olivy a také slitého tuňáka. Vmícháme i červenou cibulku na krájenou na tenké plátky a rozpůlená cherry rajčata. Vajíčka nakrájíme na čtvrtiny a čtyři kousky přidáme vždy na jednotlivou porci navrch. Doplníme naporcovanou bagetou. Salát před jídlem polijeme ještě marinádou, kterou si jednoduše uděláme tak, že promícháme olivový olej, hořčici, vinný ocet, trochu soli a nasekanou petržel.