Do krabičky: Quiche s květákem a slaninou
POTŘEBUJETE: NA KORPUS: 100 g másla 1 žloutek z vejce velikosti M 150 g celozrnné špaldové mouky (případně pšeničné hladké) sůl 30 ml vody
NA NÁPLŇ: 250 g květáku 100 g anglické slaniny 1 červenou cibuli 180 g 16% zakysané smetany 3 vejce velikosti M sůl mletý pepř
Začneme těstem. V misce prohněteme změklé máslo se žloutkem, moukou a špetkou soli. Postupně přidáváme po lžících vodu a vypracováváme kompaktní těsto (zhruba 10 minut). Poté ho necháme alespoň na hodinu odpočinout a ztuhnout v lednici (pokud spěcháte, dá se s ním pracovat rovnou, jen bude méně poddajné). Květák si rozdělíme na menší růžičky a asi 5 minut ho povaříme v osolené vodě. Nechceme ho úplně měkký. Slijeme ho, necháme stranou vychladnout a jdeme na slaninu. Nakrájíme ji na kostičky a společně s červenou cibulkou naporcovanou na plátky ji chvilku restujeme. Připravíme si formu cca 25 cm, kterou vyložíme pečicím papírem. Těsto necháme trochu povolit, aby se dalo buď vyválet, nebo vměstnat do formy. Z těsta nezapomeneme vytvořit i okraje vysoké cca 2 – 3 cm a poté na pár místech propícháme vidličkou. Na těsto rozložíme osmaženou anglickou slaninu s cibulkou a růžičky květáku. Kysanou smetanu promícháme s vejci, dle chuti osolíme a opepříme a nalijeme do formy. Pečeme v troubě na 190 °C přibližně 30 – 40 minut. Ke quichi přidáme čerstvou zeleninu, případně i jednoduchý bylinkový dip (například ze zakysané smetany, kterou ochutíme trochou citronové šťávy a nasekanými bylinkami).
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy č. 26-27.