LETNÍ OVOCE: Celozrnné nočky s jahodovou omáčkou

500 g tučného tvarohu ve vaničce 400 g celozrnné špaldové mouky Babiččina volba
2 lžíce moučkového cukru 1 vanilkový cukr špetku soli 4 vejce strouhanou kůru z jednoho citronu
NA OMÁČKU: 600 g jahod 1 smetanu (33%) pár lístků máty moučkový cukr
Všechny ingredience na noky smícháme v míse a vypracujeme z nich lehce tuhé, ale pořád lepivé těsto. Pomoučíme vál a dáme na něj třetinu těsta. Z toho vyválíme váleček a nožem odkrajujeme jednotlivé nočky. Postupně stejným způsobem zpracujeme celé těsto. Do hrnce dáme vařit dostatek vody a až bude vřít, přidáme třetinu noků. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové a můžeme je vyjmout (trvá to zhruba 2 – 3 minuty, záleží na jejich velikosti). Stejně pokračujeme i se zbytkem těsta. Na omáčku rozmixujeme jahody se smetanou, dle chuti a sladkosti jahod přidáme moučkový cukr a vmícháme pár najemno nasekaných lístků máty. Omáčka lze použít za studena, nebo se krátce svaří. Při servírování dáme do talíře nejdříve omáčku, poté noky a vše ozdobíme lístky máty. Můžeme přidat i kopeček šlehačky nebo zakysané smetany.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 23.