Polévky na zahřátí: Polévka ze žlutého hrachu
POTŘEBUJETE: 300 g žlutého půleného loupaného hrachu 1 středně velkou cibuli olivový olej 4 stroužky česneku 1 lžičku drceného kmínu 2 velké mrkve 1 velkou kořenovou petržel 1,5 litru vody 2 kuličky nového koření 1 bobkový list ½ lžičky majoránky sůl pepř čerstvou petrželku
Hrách si namočíme ideálně přes noc do vody, poté ho důkladně propláchneme a uvaříme s ½ lžičkou kmínu téměř doměkka. Cibuli nakrájíme najemno a ve větším hrnci ji na troše oleje krátce orestujeme. Přidáme nadrobno nasekaný česnek a až začne zlátnout, přisypeme kmín, na malé kostičky nakrájené mrkve a petržel. Chviličku orestujeme, poté zalijeme horkou vodou a doplníme novým kořením, bobkovým listem, majoránkou, uvařeným a propláchnutým hrachem a špetkou soli. Vaříme asi 20 – 25 minut, dokud nebude vše měkké. Pak vyjmeme bobkový list a nové koření, část polévky promixujeme, dle chuti osolíme a opepříme. Při podávání zakápneme olejem a ozdobíme bylinkami.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 8.