Polévky na zahřátí: Zelňačka s klobásou

POTŘEBUJETE: 1 větší cibuli Sádlo ½ lžičky drceného kmínu 1 lžíci sladké papriky špetku pálivé papriky 50 g mouky 1 ½ l masového vývaru 500 gramů kysaného zelí v nálevu 6 českých brambor 1 větší mrkev 2 bobkové listy 2 kuličky nového koření 1 klobásu dle chuti sůl pepř cukr
Cibuli nakrájíme na jemno a necháme ji ve větším hrnci na rozehřátém sádle lehce zesklovatět. Přidáme kmín, obě papriky, hladkou mouku a restujeme asi minutu. Zalijeme vývarem, promícháme a necháme na mírném ohni probublávat. Kysané zelí vymačkáme (nálev dáme stranou), nakrájíme ho nahrubo a společně se třetinou kyselého nálevu přidáme do vývaru. Vsypeme i očištěné, oloupané a na malé kostky nakrájené brambory a mrkev, doplníme také bobkovými listy a novým kořením. Vaříme na mírném ohni 15 – 20 minut, dokud zelenina nebude téměř měkká. Poté doplníme i klobásou nakrájenou na kolečka a vaříme dalších 5 minut.Poté vyjmeme bobkové listy a nové koření, dle chuti přidáme sůl, pepř, případně i cukr a nálev ze zelí, promícháme a ještě krátce prohřejeme.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 8.