Polévky na zahřátí: Z červené čočky a batátů

POTŘEBUJETE: 2 střední batáty 3 velké mrkve 3 stroužky česneku 20 g čerstvého zázvoru olivový olej 1,5 litru vody 130 g červené čočky celé Menu Gold ½ lžičky tymiánu sůl mletý pepř čerstvou petrželku 120 g zakysané smetany
Batát a mrkve očistíme, oloupeme a naporcujeme na menší kousky, ideálně ve stejné velikosti. Česnek nakrájíme na plátky, zázvor oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Vše kromě čočky orestujeme na olivovém oleji, zalijeme vodou a dáme vařit. Jakmile polévka začne vřít, přidáme červenou čočku a tymián. Během varu odebíráme pěnu, která se může tvořit na povrchu. Až budou ingredience měkké (cca po 20 minutách), odebereme z nich polovinu a v mixéru je rozmixujeme dohladka. Vrátíme je zpět do hrnce, dle chuti osolíme a opepříme, přidáme čerstvou nakrájenou petrželku, promícháme a ještě krátce prohřejeme. Při servírování přidáme ke každé porci trochu zakysané smetany, ta polévku krásně doladí, přidat můžeme i krutónky.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 8.