Sváteční pohoštění: Škvarkovo-brynzová vánočka
POTŘEBUJETE: 300 g škvarků 125 g brynzy 40 g pažitky 450 g hladké mouky sůl jemná sůl hrubá 30 g cukru krupice 3 lžičky sušeného droždí 1 lžíci sušeného mléka 300 ml plnotučného mléka 3 vejce 100 g másla plátky mandlí kmín
Škvarky nameleme nahrubo, lehce je osolíme a dobře smícháme s brynzou a nasekanou pažitkou. Do mísy od kuchyňského robotu prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr, droždí a sušené mléko a robotem promícháme. V jiné misce smícháme vlažné mléko s jedním celým vejcem a jedním žloutkem. Směs přilijeme do misky s moukou a robot znovu zapneme na střední stupeň. Necháme míchat zhruba 5 minut, poté vložíme změklé máslo a mícháme alespoň 15 minut. Těsto by se mělo odlepovat od stěn mísy, ale nemělo by být úplně tuhé (řidší konzistence je zde žádoucí). Přendáme ho do čisté mísy, zakryjeme a necháme v teple kynout zhruba 40 – 60 minut. Následně ho vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a rozdělíme na 6 stejných dílů. Z každého rukama uplácáme obdélník o rozměrech zhruba 15×5 cm. Do středu každého obdélníku dáme škvarkovou náplň a rozetřeme ji po celé délce. Delší strany přehneme k sobě a dobře je prsty zatlačíme, aby se spojily. Obdélník opatrně vyválíme na pramen dlouhý přibližně 30 cm. Všechny prameny zapleteme do vánočky, položíme ji na plech vyložený pečicím papírem, zakryjeme vlhkou utěrkou a necháme kynout zhruba 30 minut. Poté ji potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme mandlemi, kmínem a hrubou solí. Dáme do trouby předehřáté na 200 °C, ale teplotu ihned snížíme na 165 °C. Pečeme 30 –35 minut dozlatova, poté vyndáme, ale vánočku necháme na plechu odpočinout alespoň půl hodiny. Tuto netradiční vánočku skvěle doplní řádně vychlazený ležák Zlatý Bažant.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 52.