Sváteční pohoštění: Sýrové kuličky
POTŘEBUJETE: 300 g hladké mouky Babiččina volba na kynuté těsto 200 ml mléka 20 g droždí 1 lžičku cukru 1 vejce 30 g másla 100 g strouhaného parmazánu 1 lžičku soli 200 g nahrubo strouhaného čedaru
Do mísy nasypeme mouku a doprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme část vlažného mléka, rozdrobíme droždí a přisypeme cukr. Necháme asi 10 minut odstát, poté přidáme zbylé mléko, vejce, změklé máslo, parmazán, sůl a vypracujeme hladké těsto. To zakryjeme a necháme na teplém místě kynout asi 45 minut. Následně z těsta vyválíme váleček, který nakrájíme na stejně velké kousky, které tvarujeme do kuliček cca o průměru 3 cm. Postupně každou kuličku rozmáčkneme, na střed dáme trochu strouhaného čedaru a zabalíme do měšce. Opět uválíme do kulatého tvaru, snažíme se, aby sýr zůstal uprostřed. Kuličky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem v dostatečných rozestupech a pod utěrkou necháme ještě cca 15 minut kynout. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 15 minut dozlatova. Když začnou zlátnout, posypeme je zbylým čedarem a necháme dopéct.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 52.