Vánoce před 100 lety: Kapr na černo
POTŘEBUJETE: 2 lžíce másla 1 mrkev 1 celer 1 petržel 1 cibuli 2 lžíce cukru 3 hřebíčky sušený tymián 10 kuliček celého pepře 6 kuliček nového koření 1 bobkový list 2 plátky citronu 25 ml octa 750 ml rybího vývaru 6 porcí kapra sůl 4 lžíce švestkových povidel 100 g sušených švestek 50 g mandlí 20 g rozinek 50 g vlašských ořechů 2 lžíce strouhaného perníku
Ve větším hrnci rozehřejeme máslo a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli. Přisypeme cukr a za stálého míchání ho necháme zkaramelizovat. Přidáme koření, citron a minutu opékáme, pak přilijeme ocet a necháme ho odpařit. Takto připravený základ omáčky zalijeme vývarem nebo vodou a zvolna pět minut povaříme. Do vroucí omáčky vložíme osolené porce kapra a 12 až 15 minut ho za občasného otáčení dusíme. Poté rybu vyjmeme a do omáčky přimícháme povidla. Sušené ovoce, rozinky, mandle a ořechy povaříme asi 5 minut ve vodě. Omáčku propasírujeme, dáme do ní povařené sušené ovoce i s tekutinou a zahustíme perníkem. Před podáváním kapra ohřejeme v páře a přelijeme teplou omáčkou.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 51.