Vánoce před 100 lety: Prvorepublikový mokrý dort
POTŘEBUJETE Těsto: 300 g hořké čokolády máslo strouhanku 250 g krupicového cukru 8 vajec kůru z 1 citronu 50 g jemně nasekané kandované kůry z citronu 250 g mletých neloupaných mandlí
Na přeliv: 250 ml červeného vína 1 svitek skořice 4 hřebíčky šťávu z 1 citronu 2 lžíce rumu
Na polevu: 100 g krupicového cukru 10 ml vody 200 ml nastrouhané hořké čokolády 1 lžičku másla
Troubu předehřejeme na 160°C a rozehřejeme v ní čokoládu. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Cukr, žloutky a kůru třeme do nadýchané pěny alespoň 10 minut. Přidáme vlahou čokoládu, kandovanou kůru a mandle. Bílky ušleháme na tuhý sníh a opatrně vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do formy a pečeme zhruba 1 hodinu, až zpevní a na povrchu je pružné. Vyjmeme z trouby a necháme zchladnout. Mezitím zahřejeme víno se skořicí, hřebíčky a citronovou šťávou k bodu varu, odstavíme a zakryté necháme vychladnout. Scedíme, přilijeme rum. Na polevu svaříme cukr s vodou na mírném stupni. Přidáme čokoládu a máslo, promícháme a necháme rozpustit. Vychladlý dort potřeme po lžících aromatizovaným vínem a necháme ho vsáknout. Poté přelijeme polevou a necháme ji ztuhnout.
Více recetů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 51.