Vánoce před 100 lety: Vánočka
POTŘEBUJETE 30 g droždí 75 g cukru krupice 500 g polohrubé mouky 180 g vlažného mléka 6 g soli kůru z 1 citronu 2 žloutky 50 g rozinek 30 g mandlí 100 g rozpuštěného másla 1 vejce na potření
Do mísy dáme droždí, přidáme cukr, popráším moukou a přidáme lžíci vlažného mléka. Necháme na teplém místě asi 15 minut, dokud kvásek nevzejde. Do druhé mísy nasypeme zbytek cukru a mouku sůl, kůru, žloutky a poté vzešlý kvásek. Postupně přilijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto, do kterého přidáme rozinky, mandle a máslo. Těsto dobře vypracujeme a necháme na teplém místě asi 2 hodiny kynout. Musí zdvojnásobit svůj objem. Pak ho rozdělíme ho na šest stejných dílů. Připravené díly vyválíme na stejně dlouhé prameny. Vánočku zamotáme a upletenou ji dáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě asi půl hodiny kynout. Vánočku potřeme vejcem, vložíme do trouby předehřáté na 160°C a pečeme zhruba 45 minut.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 51.