Švestkový džem s vlašskými ořechy

POTŘEBUJETE: 1 kg zralých sladkých švestek 100 g vlašských ořechů 1 sáček želírovacího přípravku JamFix 1:1 Labeta 500 g třtinového cukru
Ovoce očistíme, odpeckujeme a prolisujeme, případně opatrně rozmixujeme tyčovým mixérem, a dáme do hrnce. V misce stranou smícháme třtinový cukr a želírovací směs JamFix 1:1, která už obsahuje ten správný poměr kyseliny citrónové a ovocného pektinu, navíc je bez konzervačních a dalších přídatných látek. Směs cukru a JamFixu vsypeme do hrnce ke švestkám a za průběžného míchání necháme povařit 3 až 5 minut. Poté znovu můžeme tyčovým mixérem rozmixovat do hladka (občas zbudou slupky, které by mohly v závěru kazit dojem hladkého džemu). Ochutnáme, a pokud je třeba, lehce dosladíme. Do vřelé směsi vsypeme lehce posekané ořechy, promícháme a necháme už mimo plamen 2 minuty odstát. Následně plníme do sterilních sklenic s hermeticky uzavíratelným víčkem a těsnící gumičkou a otočíme dnem vzhůru (horký džem roztáhne gumičku a ta tak neprodyšně sklenici obepne). Švestkový džem s ořechy vydrží v dobře zakonzervované sklenici 12 měsíců. Nejlépe jej skladujeme na chladném a tmavém místě, ideální teplota je do 18 °C.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 36.