Pečivo, které chutná i samotné: Žitný celozrnný chléb

POTŘEBUJETE: 300 g žitné celozrnné hladké mouky 200 g špaldové hladké mouky 2 lžičky soli 1 lžičku cukru krupice 2 lžičky drceného kmínu 6 lžic slunečnicových semínek sušené droždí v množství na ½ kg mouky 4 dcl vody 2 dcl na pečení 1 lžíci sádla na vymazání formy
Obě mouky prosijeme přes síto, přidáme sůl, lžičku cukru a promícháme. Přisypeme i kmín, slunečnicová semínka a droždí, opět promícháme a přilijeme vodu. Směs zpracujeme v hnětači, pokud je těsto řidší, nevadí. Poté ho dáme do sádlem vymazané formy, nejlépe o rozměrech 10 x 30 cm, přikryjeme a necháme vykynout. Troubu rozehřejeme na 250 °C, na dno dáme pekáček s vlažnou vodou a chléb necháme péct 20 minut. Následně pekáček s vodou vyjmeme, a snížíme teplotu trouby na 190 °C. Pečeme dalších 20 minut, chléb poté vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 34.