Zdravý zákusek bez špetky stolního cukru: Švestkový jahelník

Potřebujete 200 g suchých jáhel švestky (podle velikosti pekáčku) 4 vejce 2 lžíce medu 1 hrst vyloupaných jader vlašských ořechů Ghíčko se skořicí a vanilkou hrubou mouka na vysypání
Jáhly spaříme horkou vodou, dáme je do hrnce, zalijeme vodou (cca 0,5 l) a osolíme. Vaříme doměkka asi 20 minut, zpočátku sbíráme pěnu. Do vychladlých jáhel poté vmícháme žloutky, med a ořechy, přidáme 2 lžíce skořicového ghíčka. Z bílků ušleháme sníh a opatrně ho vmícháme do jáhel. Pekáček vymažeme ghíčkem, vysypeme hrubou moukou a polovinu směsi rozprostřeme na dno. Vše poklademe umytými, rozpůlenými a odpeckovanými švestkami. Navrch navrstvíme zbytek směsi. Zapékáme asi hodinu v troubě vyhřáté na cca 160 °C. Jahelník podáváme teplý, lehce pokapaný medem a politý skořicovým ghíčkem, případně i s trochou zakysané smetany.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 34.